image06 image07 image04 image03
Logo

Pomursko društvo za boj proti raku

Ulica Arhitekta Novaka 2b,
9000 Murska Sobota

Informacije:
02/ 5124 520
031 547 587

 

Novice

39. TEDEN BOJA PROTI RAKU: 7.-13. marec 2022


»Ne čakajte na konec pandemije, proti raku ukrepajte takoj.«

 

Dnevi cepljenja

Stopimo skupaj varno in zdravo v novo leto

38. slovenski teden boja proti raku

Obvaldovanje raka s cepljenjem

ZA OTROKE: ZDRAV ZAJTRK, TELESNA AKTIVNOST, IGRA …

Vsakdanja telesna aktivnost in zdrava prehrana sta ključnega pomena za zdravje otrok. Ideje najdete v dveh kratkih filmih: » Za zdrav začetek dneva«  in » Uživaj v gibanju« 

LAHKO JEM ZDRAV ZAJTRK IN PRIGRIZKE

Knjižica Lahko jem zdrav zajtrk in prigrizke ponuja številne zdrave in kreativne ideje za popestritev začetka našega dneva. Namenjena je otrokom in njihovim staršem. 

Obvladovanje raka v času epidemije COVID-19 in po njej

Nasveti in priporočila: https//priporocila.si/covid-19/

2. do 6. marec 2020 37. SLOVENSKI TEDEN BOJA PROTI RAKU »Brez kajenja bo več življenja«

Uživanje tobaka, pretežno kajenje cigaret, je danes v svetu najpomebnješi prepričljivi vzrok zbolevanja in prezgodnje smrti.

Teden boja proti raku

Predstavitev publikacije Lahko jem zdrave prigrizke

v četrtek, 19. 12. 2019 ob 10. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici 

SODELOVANJE NA 7. MEDNARODNEM KONGRESU NUTRICIONISTOV V ZAGREBU

Predstavnici Pomurskega društva za boj proti raku in RKS Območnega združenja Murska Sobota sta uspešno predstavili primere dobre prakse na mednarodnem kongresu nutricionistov.

TEKMOVANJE KUHARJEV AMATERJEV – OBLOŽENI KRUHKI

Na Razkrižju je 5. 10. 2019 v okviru projekta Zdrav način življenja za vse, ki ga financira Ministrstvo za zdravje potekalo že drugo tekmovanje kuharjev amaterjev v pripravi zdravih jedi. Tokrat so se tekmovalci pomerili v pripravi zdravih obloženih kruhkov. Tekmovalo je šest ekip. Med njimi je bila  tudi ekipa Pomurskega društva za boj proti raku.  V ekipah so pomagali tudi najmlajši.

SODELOVALI SMO NA DNEVU ZDRAVJA V DRŽAVNEM ZBORU

Pomursko društvo za boj proti raku in RKS Območno združenje Murska Sobota sta sodelovala na Dnevu zdravja v Državnem zboru.

SODELOVALI SMO NA 1. NACIONALNI KONFERENCI ZDRAVA POVEZAVA - ZDRUŽUJEMO MOČI ZA ZDRAVJE LJUDI

Na prvi 1. nacionalni konferenci Zdrava povezava- Združujemo moči za zdravje ljudi, smo kot partner sodelovali s predstavitvijo dveh projektov.

SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2019

Letošnji svetovni dan zdravja je potekal pod geslom Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod. Na tradicionalnem dogodku na otoku ljubezni v Ižakovcih je sodelovalo tudi Pomursko društvo za boj proti raku.  Z zanimivo zdravstveno vzgojno aktivnostjo s katero smo ozaveščali ljudi o pomenu Evropskega kodeksa proti raku  – nagradnim žrebanjem, smo pritegnili večje število obiskovalcev.

Regijska prireditev ob Tednu boja proti raku

Ob Tednu boja proti raku je 9. marca 2109 na Razkrižju potekala prireditev »Evropski kodeks = manj raka«. Organizirali so jo Pomursko društvo za boj proti raku, Občina Razkrižje in RKS Območno združenje Murska Sobota. S tekom, hojo in nordijsko hojo smo želeli opozoriti in spodbuditi prebivalce Pomurja k upoštevanju nasvetov Evropskega kodeksa proti raku.

Moški, naredite kaj dobrega zase!

November je  zadnja leta zaznamovan z brki, zaščitnim znakom gibanja, ki se ga je oprijelo ime Movember.  Namen je ozaveščanje o boleznih, zaradi katerih moški prepogosto umirajo prezgodaj. Poudarek je na preprečevanju rakavih bolezni kot so rak prostate, rak debelega črevesa in danke, rak pljuč, kožni rak ….

PREDSTAVITEV PROJEKTA »ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA ZA VSE« NA MEDNARODNEM KONGRESU NUTRICIONISTOV

Projekt »Zdrav način življenja za vse« predstavljen na Mednarodnem kongresu nutricionistov (6th International Congress of Nutritionists - Zagreb). 

KUHARJI AMATERJI NA RAZKRIŽJU PRESENETILI S PRIPRAVO ZDRAVIH SOLAT

Vse solate, v katerih so tekmovalci pretežno uporabljali lokalno pridelana živila so bile zdrave, okusne, harmonične, lepo postrežene… Pravi kulinarični užitek.

 

Z VEČJO PISMENOSTJO O DUŠEVNEM ZDRAVJU DO OBVLADOVANJA MOTENJ RAZPOLOŽENJA

Kaj so motnje moodov? Kako se razvijejo? Kako jih prepoznati? Kako jih zdraviti? Kdo lahko pomaga? Kaj lahko naredite sami? Kako učinkujejo
zdravila?

TRADICIONALNA PRIREDITEV »DIŠIŠ MI PO POMLADI« NA OŠ JANEZA KUHARJA RAZKRIŽJE

V soorganizaciji Pomurskega društva za boj proti raku in Osnovne šole Janeza Kuharja  Razkrižje je ob Svetovnem dnevu brez tobaka potekala tradicionalna  prireditev »Dišiš mi po pomladi« s tematsko razstavo in podelitvijo častnega naziva »Ambasador Evropskega kodeksa proti raku«.

DOBITNIKI ČASTNEGA NAZIVA »AMBASADOR EVROPSKEGA KODEKSA PROTI RAKU«

Častni naziv Ambasador Evropskega kodeksa proti raku so za dragoceno pomoč pri  ozaveščanju o rakavih boleznih prejeli:

Stanko Ivanušič, Občina Razkrižje

Mag. Leon Vedenik, Policijska uprava Murska Sobota

Nataša Kuhar, Vrtci občine Moravske Toplice

Aleksandra Vogrinčič, Saubermacher- Komunala Murska Sobota d.o.o.

Častni naziv je v okviru projekta »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku« podelila Zveza slovenskih društev za boj proti raku.

Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL

Sodelovali smo na  sejmu sodobnega zdravstva MEDICAL v Gornji Radgoni

Velikonočni venčki

Preberite si recept velikonočnih venčkov ter jih poizkusite spečti tudi doma.

KAKO DO BOLJŠEGA ZDRAVJA?

Pridobite znanstveno utemeljene nasvete, s katerimi si izboljšate zdravje in zmanjšate tveganje raka

Na spletni strani  priporocila.si lahko preverite, katera priporočila so namenjena prav vam!

TEDEN BOJA PROTI RAKU - »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«

Letošnji teden boja proti raku poteka pod geslom »Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku«, s čimer organizatorji - Zveza slovenskih društev za boj proti raku  v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana izpostavljajo pomen preventive raka. 
Upoštevanje priporočil Evropskega kodeksa proti raku bi lahko breme raka zmanjšalo za 30–50 %.

Zdrav način življenja za vse

S projektom želimo prispevati k bolj zdravemu načinu življenja ruralnega prebivalstva, kar želimo doseči preko dviga ozaveščenosti in z zagotavljanjem praktičnih veščin.

Lahko jem« od prehranskih smernic do jedi na krožniku kroničnih bolnikov

S projektom želimo prispevati k opolnomočenju bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi (KNB), s tem pa tudi k učinkovitejšemu zdravljenju bolezni in zmanjševanju zapletov.

OKUSNE IN ZDRAVE JEDI ZA VSAKO PRILOŽNOST – VALENTINOVO

Zdrave  in okusne jedi ponudimo tudi za valentinovo.  

DAN BREZ CIGARETE - PRILOŽNOST ZA SPREMEMBO

Prenehanje kajenja je vedno koristno. 

USPEŠNO KONČAN PROJEKT »DA, ZA ZDRAVJE«

Novembra se je uspešno zaključil projekt »Da, za zdravje«, ki sta ga ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje izvajala Pomursko društvo za boj proti raku in RKS Območno združenje Murska Sobota.

PREJEMNIKI BRONASTE PLAKETE ZVEZE SLOVENSKIH DRUŠTEV ZA BOJ PROTI RAKU 2016

Prejemniki bronaste plakete Zveze slovenskih društev za boj proti raku 2016:

gospa Zdenka Tkalec, vzgojiteljica in gledališka skupina Gledališča KU – KUC

AKTIVNOSTI PROJEKTA "DA, ZA ZDRAVJE"

8. 03. 2016 v Pokrajinski knjižnici Murska Sobota sta na tiskovni konferenci bila predstavljena časopis »Novine Živimo zdravo«  in tematska razstava Živimo zdravo.

 

9. 03. 2016 je bila predstavljena razstava v avli Ministrstva za zdravje RS. Ker je istočasno potekala svečana seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, so si razstavo ogledali predstavniki društev za boj proti raku iz celotne Slovenije. Razstavo si je ogledala tudi državna sekretarka MZ RS Nina Pirnat ter številni zaposleni na Ministrstvu za zdravje. 

 

Regijska prireditev DIŠIŠ MI PO POMLADI v znamenju promocije nekajenja med mladimi

V soorganizaciji Pomurskega društva za boj proti raku in Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota je ob Svetovnem dnevu brez tobaka v Grajski dvorani v Murski Soboti potekala tradicionalna regijska prireditev »Dišiš mi po pomladi«.

Nagrajenci zveze društev za boj proti raku 2013

V okviru tedna boja proti raku je bila na Ministrstvu za zdravje slavnostna seja Zveze in društev za boj proti raku. Na seji so podelili priznanja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, med katerimi so štirje prejemniki priznanj za delo in pomoč društvu, ki ga je predlagalo Pomursko društvo za boj proti raku.

Predstavitev knjige lahko jem pri visokem tlaku

V torek, 18. junija 2013, je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekala predstavitev nove knjige z nasveti in kuharskimi recepti "Lahko jem pri visokem krvnem tlaku" avtorice prim.mag. Branislave Belović, dr.med.

 

Dišiš mi po pomladi

Pomursko društvo za boj proti raku in Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota sta organizirala že tradicionalno regijsko prireditev »Dišiš mi po pomladi« ob zaključku likovnega natečaja »Rožica zate«, 31. maju - Svetovnem dnevu brez tobaka ter zaključku zdravstveno vzgojne akcije "Slovesna obljuba" za šolsko leto 2012/2013.

Dogodki v tednu boja proti raku

V okviru Tedna boja proti raku, ki je letos v začetku marca potekal pod geslom

»Dejstva o raku–spoznajte resnico«

Priznanja zveze slovenskih društev za boj proti raku 2012

Na Ministrstvu za zdravje RS so na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku podelili plakete in priznanja posameznikom in ustanovam za njihov doprinos na področju boja proti raku.